1395/05/20
همایش ملی اقتصاد دفاع، تلاشی است برای همفکری و هم اندیشی مجموعه ای از اندیشمندان، پژوهشگران، مدیران، کارشناسان ، دانشجویان و کلیه علاقمندان به حوزه اقتصاد دفاع به منظور تبیین و توسعه مرزهای این دانش و تعمیق آن در تصمیم گیری‌ها.

توسعه کاربردهای علم اقتصاد در تمامی جنبه های زندگی بشر باعث ایجاد علوم جدید کاربردی شده است که علم اقتصاد دفاع یکی از شاخه های آن می باشد. این علم در دهه های اخیر با کاربرد استدلال و روش های تحلیل اقتصادی در مطالعه موضوعات مربوط به دفاع، توسعه چشمگیری یافته است.

توسعه استدلال ها و روش های تحلیل اقتصادی و از طرف دیگر توسعه مفهوم دفاع و هم پوشانی آن با مفاهیمی همچون جنگ، سیاست، صلح و امنیت نیز جزء عواملی هستند که باعث توسعه مرزهای این دانش شده است.

همایش ملی اقتصاد دفاع،  تلاشی است برای همفکری و هم اندیشی مجموعه ای از اندیشمندان، پژوهشگران، مدیران، کارشناسان ، دانشجویان و کلیه علاقمندان به حوزه اقتصاد دفاع به منظور تبیین و توسعه مرزهای این دانش و تعمیق آن در تصمیم گیری‌ها.

اگرچه ابعاد اقتصاد دفاع بسیار گسترده می باشد اما این همایش به چهار موضوع محوری اقتصاد دفاع پرداخته و مقالات و سخنرانی ها به موضوعات این 4 محور اختصاص خواهد یافت.

محور اول به مفاهیم، مبانی، نظریه ها و تکنیک‌های اقتصاد دفاع اختصاص دارد. موضوعات این محور عموماً موضوعاتی نظری برای تبیین و توسعه نظریات اقتصاد دفاع، روش های سنجش و توسعه الگو است.

محور دوم بر بستر اقتصاد مقاومتی تعریف شده است. مهمترین هدف اقتصاد مقاومتی افزایش بهره‌وری و کارایی فعالیتهای تولیدی کشور است؛ لذا اقتصاد دفاع، بهره‌وری و اقتصاد مقاومتی عنوان موضوعات و مقالات محور دوم خواهد بود. هدف اصلی این محور تمرکز بر مطالعات کاربردی اقتصادی در بخش دفاع است. رویکرد اقتصادی به این حوزه موجب توسعه بسترهای اطلاعاتی و مطالعات تطبیقی ( در مقایسه با سایر صنایع) خواهد شد. اگر چه دفاع یک کالای عمومی است اما بسیاری از بنگاه های تولید محصولات دفاعی بر اساس سازوکارهای بنگاه های اقتصادی اداره می شوند و باید بر اساس اصول کارایی و بهره‌وری به بررسی عملکرد آنها پرداخت.

در دهه های اخیر ابعاد سیاسی امنیتی فعالیتهای اقتصادی در عرصه دفاع و ابعاد اقتصادی فعالیتهای سیاسی در عرصه دفاع توسعه یافته است. موضوعاتی مانند همکاری های اقتصادی و نظامی، پیمانهای دوجانبه و چند جانبه، کارکرد سازمانهای بین‌المللی، جنگ اقتصادی و کاربرد ابزارهای پولی و مالی در موضوعات دفاعی از مهمترین موضوعات محور سوم خواهد بود.

آخرین محور همایش به آینده پژوهی، دفاع نوین و اقتصاد نوین اختصاص دارد. در این محور تلاش بر هم اندیشی و ارائه مقالاتی در حوزه های آینده پژوهی و همچنین حوزه های نوینی مانند اقتصاد مجازی، اقتصاد سایبری و اقتصاد دانش بنیان در بستر اقتصاد دفاع خواهد بود.

کمیته علمی این همایش، مجموعه ای از اندیشمندان و پژوهشگران اقتصادی و دفاعی می باشند و تمام مقالات ارائه شده به همایش توسط گروه داوری این کمیته ، داوری و ارزیابی خواهند شد. بخشی از مقالات منتخب در یک نشریه علمی پژوهشی منتشر خواهند شد و برخی نیز به فراخور محورهای همایش در پنل‌های تخصصی همایش ارائه خواهند شد.

تمام مقالات منتخب ار رتبه ISC  برخوردار خواهند شد و حتی چکیده مقالاتی که برای انتشار یا ارائه انتخاب نشوند نیز به صورت پوستری ارائه خواهد شد.

امیدواریم این همایش بتواند منجر به توسعه مرزهای نظری و عملی این دانش در ایران اسلامی شود و بستر مناسبی برای طرح کلیه مطالعات و پژوهش های محققین و مدیران کشور باشد و در سالهای آینده نیز استمرار یابد.

دکتر محمدرضا فرزین

رئیس کمیته علمی همایش